Deurwaarder uit ambt gezet wegens tekort van €1,2 miljoen

Normaal gesproken zitten deurwaarders achter mensen met schulden aan. Maar dit keer zit een gerechtsdeurwaarder zelf met de gebakken peren.

Van Roon is door de Amsterdamse rechtbank uit zijn ambt gezet omdat hij 1,2 miljoen euro van de klantenrekening heeft gebruikt om zijn deurwaarderskantoor overeind te houden. Dit blijkt uit een geanonimiseerd vonnis, in handen van De Telegraaf. Een dergelijk ’bewaringstekort’, dat uiteindelijk door de belastingbetaler moet worden aangezuiverd, is een doodzonde in deze streng gereguleerde beroepsgroep.

„Iedereen kan financieel in de problemen komen. Een huwelijk kan stuklopen, je kunt je baan verliezen…” Van Roon vertelt op de website van zijn deurwaarderskantoor Van Roon, Saly en Partners over de omstandigheden waaronder mensen met een deurwaarder te maken kunnen krijgen.

Zijn eigen problemen ontstonden zeven jaar geleden. „Door geknoei van mijn accountant moest ik in één keer 2,5 miljoen euro afboeken”, beklaagt Van Roon zich. Voor het hierdoor ontstane tekort werd hij destijds al berispt na een klacht van toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT). „Ik kreeg de tijd om het aan te zuiveren, maar door verscherping van de bewaringsregels zakte ik in 2013 weer verder terug. Ik heb niets gestolen.”

Aangetast

De schorsingszaak, alweer de derde in een half jaar tijd, toont aan dat de ruim tweehonderd deurwaarderskantoren in ons land het momenteel financieel zwaar hebben. Maar liefst de helft van de kantoren zou niet aan de solvabiliteitseisen voldoen. „Vele tientallen daarvan zijn in feite technisch failliet”, weet een ingewijde. Toezichthouder BFT zou niet hard durven optreden, waardoor het toch al wankele aanzien van de beroepsgroep nog verder wordt aangetast.

Het aantal vonnissen dat deurwaarders moeten uitvoeren, door bijvoorbeeld beslag te leggen bij een schuldenaar, is afgelopen jaren drastisch teruggelopen doordat schuldeisers wegens gestegen griffierechten afzien van een gang naar de rechter. „Bij schulden tot zo’n vijfhonderd honderd euro loont het nauwelijks nog de moeite om naar de rechter te stappen”, stelt Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Daarnaast kostte het door de economische malaise steeds meer moeite om geld bij mensen te incasseren.

Van Roon is afgelopen week bij het gerechtshof in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. Tot de uitspraak van het hof wordt zijn mogelijke schorsing als deurwaarder aangehouden. In de tussentijd stelt de KBvG een stille bewindvoerder aan bij zijn kantoor. Daarnaast heeft de toezichthouder een verscherpt toezicht ingesteld. „Hij wordt wekelijks gecontroleerd”, aldus een BFT-zegsman.

Afgelopen voorjaar kondigde staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) overleg aan met de organisatie van gerechtsdeurwaarders over de financiële problemen van hun leden. Bij een faillissement is de overheid aansprakelijk voor de schade.

Bron: De Telegraaf