Borden milieuzone Utrecht onduidelijk, boete onterecht

Rechtbank Midden-Nederland (kantonrechter Utrecht) heeft op 11 juli 2016 een milieuzone boete teruggedraaid, omdat de borden onduidelijk zijn.

De Gemeente Utrecht probeert met een milieuzone oude dieselauto’s (van voor 2001) uit het centrum te weren.

Een automobilist kwam aanrijden vanaf de Adelaarstraat, Kaatstraat en sloeg linksaf de milieuzone bij Oudenoord in. Daarvoor kreeg hij een boete van €90 – een zogenaamde Mulder-beschikking of administratieve sanctie.

De rechter oordeelde echter dat het “algemene, niet op de landelijke regelgeving gebaseerd[e], bord (…) waarop ‘milieuzone’ staat”, onvoldoende duidelijk is. Uit dat bord blijkt namelijk niet voor wie de zone geldt en het bord geeft verder ook geen enkele duidelijkheid over wat die milieuzone inhoudt.
De officier van justitie probeerde dat nog te repareren door te stellen dat de milieuzone in Utrecht “algemene bekendheid geniet”. Dit mocht echter niet baten. Volgens de rechter mag algemene bekendheid niet worden verondersteld. De officier van justitie kon niet onderbouwen waarom de precieze regels algemeen bekend zouden zijn.
Milieuzone (of andere Mulder) boete ontvangen, wat nu?

Na ontvangst van een Mulder-beschikking (boete) kun je binnen zes weken in beroep bij de officier van justitie. Ik durf te stellen dat dit eerste beroep min of meer standaard wordt afgewezen. Daarna kun je nogmaals in beroep bij de kantonrechter, ook weer binnen zes weken. Het is belangrijk om de termijnen goed in de gaten te houden. Deze worden strikt gehandhaafd. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een zitting in de rechtbank. Het is mijn overtuiging dat je bij de kantonrechter veel kunt bereiken, mits je een goed verhaal hebt. Ook raad ik aan de zitting goed voor te bereiden. Eventueel kun je je laten vertegenwoordigen, maar je mag tijdens zo’n zitting ook zelf het woord voeren.

 

bron : recht-advocaten.nl