incasso van alimentatie – LBIO

de inning (incasso) van alimentatie

  

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (hierna: LBIO) is een overheidsinstelling dat in opdracht van de ministers van Justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zowel partnerschap- als kinderalimentatie int voor de rechthebbende. Het LBIO is dus een incassobureau dat ervoor zorgt dat alimentatiebedragen bij de juiste persoon terecht komen. In dit artikel zal ik verder ingaan op de inning van kinderalimentatie.

Wat is kinderalimentatie?

De ouders van een kind zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van dit kind. Deze verantwoordelijkheid is wettelijk geregeld: ouders moeten voor hun kinderen zorgen tot dat zij 21 jaar zijn. Wanneer ouders besluiten uit elkaar te gaan, blijven zij ieder nog steeds verantwoordelijk voor hun kind. Dat betekent dat er een financiële regeling moet worden getroffen waarin beide ouders een bijdrage leveren. Soms is het de rechter die hiervoor een bedrag per maand per kind vaststelt. Dit is de zogenaamde kinderalimentatie. In de meeste gevallen zullen de ouders de betaling van de kinderalimentatie echter onderling regelen.

Wat doet het LBIO?

Het LBIO int zoals gezegd de kinderalimentatie. Hierbij moeten wij onderscheid maken tussen de verzorgende ouder en de andere ouder. De verzorgende ouder is de persoon die in eerste instantie verantwoordelijk is voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. De andere ouder is vaak de persoon die kinderalimentatie moet betalen. Deze financiële bijdrage moet ervoor zorgen dat de verzorgende ouder zijn of haar verplichtingen jegens de kinderen goed na kan komen. Het LBIO is het bureau dat kinderalimentatie int voor de verzorgende ouder wanneer de andere ouder in gebreke blijft.

Voordat het LBIO de kinderalimentatie voor de verzorgende ouder mag innen, moet aan twee voorwaarden zijn voldaan:
1. De financiële bijdrage moet door de rechter zijn vastgesteld.
2. Er moet een achterstand zijn van minstens één betaling.
Alleen onder bovenstaande voorwaarden kan het LBIO overgaan tot inning van de kinderalimentatie. Als u de inning van de kinderalimentatie wilt laten verzorgen door het LBIO, is dat voor u gratis. De betalende ouder betaalt wél een vergoeding aan het LBIO.

Ook als er geen betalingsproblemen zijn kan het LBIO voor de inning zorgen. Het is dan wel de bedoeling dat de betalende ouder het eens is met deze wijze van betalen. Aan deze manier van innen van de kinderalimentatie zijn wel kosten verbonden voor de verzorgende ouder. Het LBIO voert tenslotte werkzaamheden voor u uit waarvoor zij een geldelijke vergoeding vraagt.      

De werkwijze van het LBIO

Het LBIO gaat pas voor u aan het werk wanneer u een verzoek indient. Dit doet u door middel van het invullen van het standaardformulier. Het is van belang dat u het formulier zo volledig mogelijk invult. Dit betekent dat u samen met dit formulier ook de originele uitspraak van de rechter (dit wordt een grosse genoemd) moet meesturen. Ook eventuele wijzigingsbeschikkingen van de rechter in dezelfde zaak moeten worden aangeleverd.

Naar aanleiding van uw verzoek vraagt het LBIO de andere ouder de ontbrekende betalingen rechtstreeks aan u te voldoen. De betalende ouder moet de betalingen zo spoedig mogelijk na de aanmaning uitvoeren. Het bewijs van betaling moet namelijk binnen veertien dagen in het bezit zijn van het LBIO.

Betaalt de andere ouder ook niet na een aanmaning van het LBIO, dan neemt het LBIO de inning over. Hiervoor heeft het bureau een aantal incassomogelijkheden. Zo kan het LBIO overgaan op het leggen van loonbeslag (indien dit nodig is).

Het LBIO zal ervoor zorgen dat de kinderalimentatie bij de betalende ouder wordt geïnd. Daarna zal het bureau het aan u verschuldigde bedrag aan u overmaken.     

Welke regels gelden?

De werkzaamheden van het LBIO zijn bij wet geregeld. Het bureau kan slechts tot inning overgaan met een terugwerkende kracht van maximaal zes maanden. Als de achterstand is ingelopen, en de betaling weer ten minste een half jaar regelmatig verloopt, stopt de tussenkomst van het LBIO. Het is de bedoeling dat u vanaf die tijd de inning van de kinderalimentatie weer zelf ter hand neemt.

Het kan zijn dat de rechter de hoogte van de kinderalimentatie tussentijds wijzigt. In dat geval heeft het LBIO de originele uitspraak van de rechter nodig. Wanneer deze uitspraak nog niet in het bezit is van het LBIO, moet u deze alsnog zo spoedig mogelijk opsturen.

Let op: de gemeente ziet alimentatie als inkomen. Dat betekent dat de bijdrage in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering. Maak hierover goede afspraken met uw gemeente en meld in ieder geval hoeveel alimentatie u ontvangt.

Het LBIO moet zich houden aan de Wet openbaarheid van bestuur. Dit betekent dat u recht heeft op inzage van uw dossier. U moet daarvoor een schriftelijk verzoek richten aan de directeur. U kunt ook een kopie van uw dossier vragen. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Meer informatie over het LBIO leest u op de website van het LBIO.