Minister Eurlings pakt asociaal weggedrag hard aan

Vanaf 1 oktober pakken het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het CBR en de politie asociale weggebruikers harder aan. Vanaf die datum start de zogenoemde ‘Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer’ (EMG).

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich na 1 oktober asociaal op de weg gedraagt, loopt het risico verplicht op cursus te moeten. Het gaat dan om gedrag zoals bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden binnen de bebouwde kom of bumperkleven. Deze meerdaagse cursus wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels in ernstige mate overtreden. De cursus kost euro 750,-. Cursisten draaien zelf op voor de kosten.

Vanaf 1 oktober gaat ook de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) in. Bestuurders die hun rijbewijs korter dan 5 jaar hebben en worden gepakt met een alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8 promille, moeten dan verplicht op een meerdaagse cursus die ze zelf moeten betalen (euro 350,-). De cursus moet het ongewenste gedrag van de jonge overtreders vroegtijdig doorbreken en hen bijbrengen wat de gevolgen van alcoholgebruik zijn voor de verkeersveiligheid.

. . . lees verder op Internet

Oktober 2008